Niklas matprogram!

idag när jag slog på¨tv så såg jag när "niklas" kagade mat på 1:an. Han bakade vit choklad sufflé med passionsfrukt. Låter inte de superdupermega gott??? :D Sorry men jag har helt snöat in mig på bakelser och kakor! :D

Vit chokladsufflé med passionsfrukt
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
100 g  vit choklad
1 dl  ljus rom (ej viktigt)
2 msk  strösocker
5 st  äggvitor
2 st  äggulor
  smör
  socker
4 st  passionsfrukter
 
Gör så här:

Ställ en plåt i ugnen och sätt ugnen på 175 grader. Smöra och sockra fyra ugnsfasta portionsformar.

Separera äggvita från gula. Spara två av gulorna. Finhacka chokladen. Värm rom i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och rör ner först den hackade chokladen och därefter äggulorna till en slät smet.

Häll 1 msk socker i äggvitorna och vispa dem för hand, det ger mindre luftbubblor vilket gör att sufflén sedan lättare reser sig i ugnen. Precis i slutet av vispningen tillsätts ytterligare 1 msk socker. Äggvitorna skall vispas till ett fast skum.

Vänd varsamt ner ett par matskedar styv äggvita i chokladsmeten. Vänd sedan mycket försiktigt ner chokladsmeten i resten av äggvitan med hjälp av en slickepott i max fyra stora tag - inte mer för då smiter luften ut! Fördela smeten i ugnsformarna och ställ in formarna på den varma plåten i ugnen.

OBS! Det är viktigt att alla moment sker snabbt så att inte luften i smeten smiter ut, det är en förutsättning för att sufflén skall resa sig vid gräddning.

Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Sufflén är klar då den rest sig och fått en gyllene färg på toppen.
Sufflén skall serveras direkt. Gör en liten skåra i varje sufflé och fyll med fruktköttet från en passionsfrukt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0